2025 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER NEW YORK’TA GERÇEKLEŞTİRİLEN CSW69 /BEİJİNG+30 KONFERANSI

 

 

10-21 MART 2025 ARASINDA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER NEW YORK’TA GERÇEKLEŞTİRİLEN CSW69 / BEİJİNG+30 (2025) KONFERANSI

2025 yılında, küresel toplum Dördüncü Dünya Kadın Konferansı’nın otuzuncu yıl dönümünü ve Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun (1995) uygulama takip/değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi.
Kadının Statüsü Komisyonu’nun altmış dokuzuncu oturumu 10-21 Mart 2025 tarihleri arasında New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde gerçekleşmiştir.
Dünyanın tüm bölgelerinden Üye Devletlerin, BM kuruluşlarının ve ECOSOC tarafından akredite edilmiş sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri oturuma katılmaya davet edilmiştir.
Türk Kadınlar Konseyi’nden Türk Kadınlar Konseyi Derneği-Genel Başkanı, Türk Kadınlar Konseyi Derneği-Elazığ Şube Başkanı, ECICW Başkan Yardımcısı Prof. Dr. P. Sema Temizer Ozan, Türk Kadınlar Konseyi Derneği-Başkan Yardımcısı ve ICW-Başkan Yardımcısı Fatoş İnal, Türk Kadınlar Konseyi Genel Sekreteri Zeynep Sarıibrahimoğlu ve Gölbaşı Şube Başkanı ve ICW Raportörü Nebiye Işın Atala New York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler UN CSW69 / BEİJİNG+30 (2025) Konferansına katılmışlardır.
Altmış dokuzuncu oturumun ana konusu Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun uygulanmasının ve Genel Kurul’un 23. özel oturumunun sonuçlarının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi olmuştur.
Konferans gündemi, Eylem Planı’nın uygulanmasını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını, kadınların güçlendirilmesini ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin tam olarak gerçekleştirilmesine katkısını etkileyen mevcut zorlukların bir değerlendirmesi olarak gözden geçirilmesini kapsamıştır.
Kadının Statüsü Komisyonu Bürosu, Komisyonun yıllık oturumlarının hazırlanmasını ve başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlamakta önemli bir rol oynamaktadır. Birleşmiş Milletlerin bölgesel komisyonları bölgesel incelemeler yapmaya ve bölgesel hükümetler arası toplantılar düzenlemeye yetkili olup, Kadınların Statüsü Komisyonunun altmış dokuzuncu oturumu 10-21 Mart 2025 tarihleri arasında New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezinin bu organları tarafından düzenlenmiştir.
BM Genel Sekreteri António Guterres açılış konuşması ve Sivil Toplumla yaptığı toplantıda özetle şunları söylemiştir;
“Fırsat eşitliğinin kapıları kadınlar ve kız çocuklar için açık olduğunda herkes kazanır. Eşit toplumlar daha müreffeh ve barışçıldır ve Sürdürülebilir Kalkınmanın temelidir. Bu Dünya Kadınlar Günü’nde, Pekin’deki dönüm noktası niteliğindeki BM Konferansından bu yana geçen 30 yıllık ilerleme ve başarıyı takdir ediyoruz.” demiş ve STK ile buluşma toplantısında STK temsilcilerinin sorularına yanıt vermiştir.
CSW69 sırasında tartışılan temel konular, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Planı’nın 30. yılındaki ana konularından oluşmuştur. CSW69 sırasında Sivil Toplum temsilcileri ve diğer örgütler esas olarak şu konulardaki stratejik hedefleri ve eylemleri tartışmıştır: Kadınların Güçlendirilmesi, Kadınların Eğitimi ve Öğretimi, Kadınlar ve Sağlık, Kadınlara Yönelik Şiddet, Kadınlar ve Silahlı Çatışma, Kadınlar ve Ekonomi, İktidardaki ve Karar Alma Sürecindeki Kadınlar, Kadınların İlerlemesi için Kurumsal Mekanizmalar, Kadınların İnsan Hakları, Kadınlar ve Medya, Kadınlar ve Çevre, Kız Çocukları olmuştur. Eylem Planı’nın 12 kritik alanının uygulanmasındaki başarılar ve engeller, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Planı’nın tam olarak uygulanmasını etkileyen mevcut zorluklar ve Pekin Eylem Planı’nın tam olarak hızlandırılmış şekilde uygulanmasını sağlamak için engellerin üstesinden gelmek, bu konulardaki eylemler ve girişimler bu konferansın ana konuları olmuştur.
Uluslararası Kadın Konseyi (ICW-CIF), Kore Kadın ve Politika Enstitüsü (KIWP), Wellcome Clubs International (WCI) da 13 Mart 2025’te “Pekin Deklarasyonu’nun Ötesinde Siyaset ve Ekonomide Kadınların Güçlendirilmesi” konulu paralel bir etkinlik düzenlemiş ve Uluslararası Kadın Konseyi (ICW-CIF), Kore Kadın ve Politika Enstitüsü (KIWP), Fransa’daki Ulusal Kadın Konseyi (CNFF) 12 Mart 2025’te “İktidardaki Kadınlar, Masada 50-50’ye Ulaşmak” konulu paralel bir etkinlik düzenlemiştir.
DÜNYA KADIN KONFERANSLARI HAKKINDA KISA BİLGİ:
Birleşmiş Milletler kadınlar hakkında dört dünya konferansı düzenlemiştir. Bunlar 1975’te Mexico City’de, 1980’de Kopenhag’da, 1985’te Nairobi’de ve 1995’te Pekin’de gerçekleşmiştir. Sonuncusunu beş yıllık bir dizi inceleme izlemiştir. 1995’te Pekin’de düzenlenen Dördüncü Dünya Kadın Konferansı, küresel cinsiyet eşitliği gündemi için önemli bir dönüm noktası olmuştur. 189 ülke tarafından oybirliğiyle kabul edilen Pekin Deklarasyonu ve Eylem Planı, kadınların güçlendirilmesi için büyük önem taşımakta ve cinsiyet eşitliği konusunda temel küresel politika belgesi olarak kabul edilmektedir. Kadınların ilerlemesi ve 12 kritik alanında cinsiyet eşitliğinin sağlanması için stratejik hedefler ve eylem planları belirlemiştir:
1. Kadınlar ve Yoksulluk
2. Kadınların Eğitimi ve Öğretimi
3. Kadınlar ve Sağlık
4. Kadınlara Yönelik Şiddet
5. Kadınlar ve Silahlı Çatışma
6. Kadınlar ve Ekonomi
7. İktidardaki ve Karar Alma Sürecindeki Kadınlar
8. Kadınların İlerlemesi için Kurumsal Mekanizmalar
9. Kadınların İnsan Hakları
10. Kadınlar ve Medya
11. Kadınlar ve Çevre
12. Kız Çocuğu
Pekin konferansı, kadınlar hakkında düzenlenen önceki üç küresel konferansta varılan siyasi anlaşmalar üzerine inşa edilmiş ve hukukta ve uygulamada kadınların erkeklerle eşitliğini sağlamayı amaçlayan elli yıllık yasal ilerlemeleri bir araya getirmiştir. Söz konusu konferansa 17.000’den fazla katılımcı katılmıştır. Bunlar arasında müzakerelerde yer alan 6.000 hükümet delegesi, 4.000’den fazla akredite STK temsilcisi, çok sayıda uluslararası kamu görevlisi ve yaklaşık 4.000 medya temsilcisi bulunmuştur. Pekin yakınlarındaki Huairou’da düzenlenen paralel bir STK Forumu da yaklaşık 30.000 katılımcıyı bir araya getirmiştir.
Pekin’den Önceki Toplantılar:
1975: Kadınların Statüsü Komisyonu, kadınlar hakkında düzenlenen ilk dünya konferansının Uluslararası Kadınlar Yılı ile aynı zamana denk getirilmesi çağrısında bulunmuştur. Uluslararası Kadınlar Yılı Dünya Konferansı daha sonra Mexico City’de düzenlenmiş; 133 hükümet katılırken, 6.000 STK temsilcisi Uluslararası Kadınlar Yılı Tribune adlı paralel bir foruma katılmıştır. Konferans, 1985’e kadar kadınların ilerlemesi için kapsamlı bir dizi kılavuz sunan Uluslararası Kadınlar Yılı’nın Hedeflerinin Uygulanması için Dünya Eylem Planı’nı tanımlamıştır.
1980: 145 Üye Devlet, Kopenhag’daki Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı’nın on yılın ortalarında düzenlenen Dünya Konferansı için bir araya gelmiş, İstihdam, sağlık ve eğitime odaklanarak ilk dünya konferansının hedeflerinin uygulanmasındaki ilerlemeyi gözden geçirmeyi amaçlamıştır. Bu toplantıdaki Eylem Planı, kadınların mülkiyet ve kontrolünü sağlamak için daha güçlü ulusal önlemlerin yanı sıra kadınların miras, çocuk velayeti ve vatandaşlık haklarının korunmasında iyileştirmeler yapılmasını talep etmiştir.
1985: BM Kadın On Yılı’nın Başarılarını Gözden Geçirme ve Değerlendirme Dünya Konferansı Nairobi’de gerçekleşmiştr. Konferansın amacı, On Yıl’ın hedeflerine ulaşmadaki engelleri aşmak için somut önlemler oluşturmak olup, katılımcılar arasında 157 Üye Devletten 1.900 delege bulunmaktaydı. Paralel bir STK Forumu yaklaşık 12.000 katılımcıyla gerçekleşmiş, Hükümetler, ulusal düzeyde cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınların barış ve kalkınma çabalarına katılımını teşvik etmek için önlemleri özetleyen Nairobi Kadınların İlerlemesi İçin İleriye Dönük Stratejiler’i kabul etmiştir.
Pekin’in Takibi:
2000: Genel Kurul, Pekin Eylem Planı’nın uygulanmasının beş yıllık bir incelemesini ve değerlendirmesini yapmak ve gelecekteki eylemleri ve girişimleri ele almak için 23. özel oturum düzenlemeye karar vermiş, “Kadınlar 2000: Yirmi Birinci Yüzyılda Cinsiyet Eşitliği, Kalkınma ve Barış” toplantısını New York’ta gerçekleştirmiş ve Pekin taahhütlerini uygulamak için bir siyasi bildiri ve daha fazla eylem planı ve girişimle sonuçlanmıştır.
2005: Pekin Eylem Planı’nın 10 yıllık bir incelemesi ve değerlendirmesi, Kadınların Statüsü Komisyonu’nun 49. oturumunun bir parçası olarak gerçekleştirilmiştir. Delegeler, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun tam ve etkili bir şekilde uygulanmasının, Milenyum Deklarasyonu’nda yer alanlar da dahil olmak üzere uluslararası olarak kabul edilen kalkınma hedeflerine ulaşmak için elzem olduğunu vurgulayan bir bildiriyi kabul etmiştir.
2010: Pekin Eylem Planı’nın 15 yıllık incelemesi, Komisyonun 2010’daki 54. oturumunda gerçekleşmiştir. Üye Devletler, cinsiyet eşitliğinin sağlanması yönünde kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılayan ve Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun tam ve hızlandırılmış bir şekilde uygulanmasını sağlamak için daha fazla eylemde bulunma sözü veren bir bildiriyi kabul etmiştir.
2015: Pekin Eylem Planı’nın 20 yıllık incelemesi ve değerlendirmesi, Komisyonun 2015’teki 59. oturumunda gerçekleşmiştir. Oturumda ayrıca, 2015 sonrası kalkınma gündeminde cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlendirilmesi fırsatları ele alınmış, üye Devletler, cinsiyet eşitliğine ulaşma yolunda kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılayan, Pekin’de yapılan taahhütlerin tam, etkili ve hızlandırılmış bir şekilde uygulanması için güçlü bir temel oluşturan ve ayrıca 2015 sonrası kalkınma gündeminde cinsiyet eşitliğinin ve kadınların güçlendirilmesinin kilit rolünü savunan bir siyasi bildiriyi kabul etmiştir.
2020: Pekin Eylem Planı’nın 25 yıllık incelemesi ve değerlendirmesi, COVID-19 salgınının patlak vermesi nedeniyle daha küçük bir toplantı ile Komisyon’un Mart 2020’deki 64. oturumunda gerçekleşmiştir. Üye Devletler, ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde koordineli politika eylemleri yoluyla Pekin Bildirgesi ve Eylem Platformu’nun tam, etkili ve hızlandırılmış bir şekilde uygulanmasına yönelik kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılayan bir siyasi bildiri kabul etmiştir.
2025: Pekin Eylem Platformu’nun 30 yıllık incelemesi ve değerlendirmesi, 10-21 Mart 2025’te düzenlenen Komisyon’un 69. oturumunda gerçekleşmiştir.
Prof.Dr.Penbe Sema Temizer OZAN
Türk Kadınlar Konseyi Derneği
Genel Başkan

 


BİRLEŞMİŞ MİLLETLER NEW YORK CSW69/BEIJING+30 (2025) KONFERANSI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ETKİNLİKLERİ:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Mahinur Özdemir Göktaş

 

Sayın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Birleşmiş Milletler (BM) New York Genel Merkezinde gerçekleştirilen Kadının Statüsü Komisyonunun (Kadının Statüsü Komisyonu, 21 Haziran 1946 yılında Birleşmiş Milletler Ejonomik ve Sosyal Konseyi Kararıyla, Konseyin işlevsel komisyonlarından birisi olarak kurulmuştur) 69’uncu oturumuna katılmıştır.

Derneğimizi temsilen, Birleşmiş Milletler New York Amerika’da gerçekleştirilen CSW69/BEIJING+30 (2025) Konferansında Türkiye Cumhuriyeti Delegasonu’nun Birleşmiş Milletler Binasının karşısında bulunan Türk Evinde ve Birleşmiş Milletler Binasında geçekleştirilen etkinliklerine de katılmış bulunuyoruz.

Sözkonusu Konferans kapsamındaki bu etkinlikler;
· 12 Martta Dijitalleşmenin Kadın Girişimcilere Etkilerinin ele alındığı ve iyi uygulamaların tartışıldığı “Dijital Trendler-Geleceğin Ekonomisini şekillendiren Kadın Girişimciler” konulu Birleşmiş Milletler Binasında gerçekleştirilen etkinlik,
· 14 Martta KADEM’in gerçekleştirdiği “Kadın İş Gücü ve Emeğini Anlamak” konulu etkinlik,
· Yeşilay haftası kapsamında yerli ve yabancı yetkililer ve Yale Ünivesitesinde bu hususta araştırmalar yapan “WFAR-Women’s Forum on Addiction and Recovery” etkinikleri olmuştur.

Yukarıda belirtilen etkinliklerde Sayın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Mahinur Göktaş, Sayın Başkonsolosumuz ve bazı Afrika Ülkelerinden kadın Bakanlar, farklı ülkelerin Sivil Toplum yetkilileri ve bürokratlar konuşma yapmış, kendi ülkelerindeki uygulamaları paylaşmıştır.

“Dijitalleşmenin Kadın Girişimcilere Etkileri” konulu Birleşmiş Milletlerde gerçekleştirilen etkinlikte özetle; Dijital platformların Kadınların istihdamı konusunda çok faydalı olduğu, istihdamı ve fırsat eşitliğini arttırdığı, Hepsiburada CEO’su dijital platformunda 50%’den fazla kadın girişimci olduğunu belirtmiş, diğer ülke Bakanları, temsilcileri ve bürokratlar da kendi ülkelerindeki uygulamalardan söz etmişlerdir .

“Kadın İş Gücü ve Emeğini Anlamak” konulu Türk Evinde gerçekleştirilen etkinlikte Çocuk gelinler, erken yaşta evlilikler, Ev Kadınlarının emeğinin dikkate değer bir emek olduğu, kadınlar ve kız çocuklarının eğitilerek güçlendirilmesi, kadın ve kız çocuklarının eğitim hakkının en önemli çıkış noktası olduğu, kadınların istihdam olanaklarının arttırılması, kadın erkek eşitliği ve fırsat eşitliği tartışılan ana konular olmuştur.

Yeşilay haftası kapsamındaki “WFAR-Women’s Forum on Addiction and Recovery” konulu Türk Evinde gerçekleştirilen etkinlikte kadın ve erkeklerin genellikle farklı traumalar yaşadığına, stres ve traumanın bağımlılktan kaynaklanan ve cinsiyete duyarlı nedenlerle ortaya çıktığı, çocukluk traumalarının hayatın ilerleyen dönemlerindeki bağımlılık davranışları üzerinde etkili olduğuna ve bağımlılığın önlenmesi ve tedavisinde ailenin öneminin tartışmasız olduğundan söz edilmiştir. 27 Mart 2025

Prof. Dr. P.Sema Temizer OZAN
Türk Kadınlar Konseyi Derneği
Genel Başkan

 



Türk Kadınlar Konseyi Derneği-Genel Başkanı ve TKKD Elazığ Şube Başkanı, ECICW Başkan Yardımcısı Prof. Dr. P. Sema Temizer,

Türk Kadınlar Konseyi Derneği-Başkan Yardımcısı ve ICW-Başkan Yardımcısı Fatoş İnal

Zeynep Sarı İbrahimoğu TKKD Gn.Sekreteri, Işın Atala ICW Rap. Gölbaşı Şb.Bşkanı,
Profesör Dr. Sema Temizer Ozan TKKD Gn.Bşk.  ECICW Bşk.Yardımcısı ,
TKFD Başkanı Canan Güllü,
Fatoş İnal ICW Bşk. Y. ve TKKD Gn. Bşk.Y.
Birleşmiş Milletler New York CSW69/BEIJING+30 (2025) Konferansında, Konferansa katılmak üzere gelmiş olan Türk Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ile görüşmelerde bulunduk ve birlikte New York Birleşmiş Milletler Karşısında bulunan Türk Evinde ve Birleşmiş Milletler Binasında gerçekleştirilen bazı toplantılara katıldık. 27.03.2025


Uluslararası Kadınlar Konseyi (ICW International Council of Women) üyeleri ile
Solda önde Chiou-See Anderson (Avustralya), arkasında Martine Marandel, ICW Başkanı (Fransa), Işın Atala TKKD Gölbaşı Şube Başkanı, ICW Raportörü (Türkiye), Linda Liu (Taiwan), Jungsook Kim, bir önceki ICW Başkanı (Kore), Fatoş İnal Türk Kadınlar Konseyi Derneği-Başkan Yardımcısı ve ICW-Başkan Yardımcısı  (Türkiye), Ludovina Moreira (Fransa), Gloria Shauda (Nijerya) ve Giwo Rubianto (Endonezya).


Basın Haberleri – Press news:
Elazığ Hakimiyet Gazetesi

Başkan Ozan, Birleşmiş Milletler New York Csw69/Beıjıng+30 (2025) Konferansı Türkiye Cumhuriyeti Etkinliklerinde
https://www.elazighakimiyethaber.com/baskan-ozan-birlesmis-milletler-new-york-csw69-beijing-30-2025-konferansi-turkiye-cumhuriyeti-etkinliklerinde/116353/

 


BRİEFİNG ON UN CSW69 / BEİJİNG+30 (2025) CONFERENCE İN UN NEW YORK BETWEEN 10 MARCH-21 MARCH, 2025; CSW69 / Beijing+30 (2025)
In 2025, the global community realised the thirtieth anniversary of the Fourth World Conference on Women and adoption of the Beijing Declaration and Platform for Action (1995).
The sixty-ninth session of the Commission on the Status of Women took place at United Nations Headquarters in New York from 10 to 21 March 2025.
Representatives of Member States, UN entities, and ECOSOC-accredited non-governmental organizations (NGOs) from all regions of the world are invited to attend the session.
From National Council of Turkish Women; Prof. Dr. P. Sema Temizer Ozan-National Council of Turkish Women-General President, National Council Of Turkish Women-Elazığ Branch President, ECICW Vice President, Fatoş İnal-National Council of Turkish Women-Vice President and ICW Vice President, Zeynep Sarıibrahimoğlu- National Council of Turkish Women-Secretary General, Nebiye Işın Atala Gölbaşı Branch President and ICW Recording Secretary attended UN CSW69 / BEİJİNG+30 (2025) Conference held in New York.
The main focus of the sixty-ninth session was on the review and appraisal of the implementation of the Beijing Declaration and Platform for Action and the outcomes of the 23rd special session of the General Assembly. The review included an assessment of current challenges that affect the implementation of the Platform for Action and the achievement of gender equality and the empowerment of women and its contribution towards the full realization of the 2030 Agenda for Sustainable Development.
The Bureau of the Commission on the Status of Women plays a crucial role in facilitating the preparation for, and in ensuring the successful outcome of the annual sessions of the Commission.
The regional commissions of the United Nations are invited to undertake regional reviews and convene regional intergovernmental meetings. These will feed into the sixty-ninth session of the Commission.
Regional 30-year review processes discussed.
In summary, UN Secretary General António Guterres’ opening speech and a meeting with Civil Society he said;
“Everyone wins when the doors of equal opportunity are open for women and girls. Equal societies are more prosperous and peaceful and are the basis of #SustainableDevelopment.
On this #WorldWomen’s Day, we appreciate 30 years of progress and success since the landmark UN conference in Beijing.”
Key areas discussed during CSW69 were the major subjects of Beijing Decleration and Platform for Action, in the 30th year Beijing Decleration.
During CSW69 Civil Society representatives and other organisations mainly discussed strategic objectives and actions on;Women and Powerty, Education and Training of Women, Women and Health,Violance Against Women, Women and Armed Conflict, Women and the Economy, Women in Power and Decision Making, Institutional Mechanisms for the Advancement of Women, Human Rights of Women, Women and the Media, Women and the Environment, The Girl Child. Achievements in and obstacles to the implementation of the 12 critical areas of concern of the platform for action, current challenges affecting the full implementation of the Beijing Decleration and Platform for Action and Actions and initiatives to overcome obstacles and to achieve the full acceleratedimplementation of the Beijing Platform for Action.
The International Council of Women (ICW-CIF), The Korean Institute for Women and Politics (KIWP), Wellcome Clubs International (WCI) also organised a parallel event on “Empoverment of Women in Politics and Economy Beyond the Beijing Decleration” on March 13th, 2025 and The International Council of Women (ICW-CIF), The Korean Institute for Women and Politics (KIWP), The National Council of Women in France (CNFF) organised a parallel event on “Women in Power, Getting to 50-50 at the table on March 12th, 2025.
BRİEF INFORMATİON ON WORLD CONFERENCES ON WOMEN
The United Nations has organized four world conferences on women. These took place in Mexico City in 1975, Copenhagen in 1980, Nairobi in 1985 and Beijing in 1995. The last was followed by a series of five-year reviews.
The 1995 Fourth World Conference on Women in Beijing marked a significant turning point for the global agenda for gender equality. The Beijing Declaration and the Platform for Action, adopted unanimously by 189 countries, is an agenda for women’s empowerment and considered the key global policy document on gender equality. It sets strategic objectives and actions for the advancement of women and the achievement of gender equality in 12 critical areas of concern:
1. Women and Poverty
2. Education and Training of Women
3. Women and Health
4. Violence Against Women
5. Women and Armed Conflict
6. Women and The Economy
7. Women in Power and Decision-Making
8. Institutional Mechanism for the Advancement of Women
9. Human Rights of Women
10. Women and The Media
11. Women and the Environment
12. The Girl-Child
The Beijing conference built on political agreements reached at the three previous global conferences on women, and consolidated five decades of legal advances aimed at securing the equality of women with men in law and in practice. More than 17,000 participants attended, including 6,000 government delegates at the negotiations, along with more than 4,000 accredited NGO representatives, a host of international civil servants and around 4,000 media representatives. A parallel NGO Forum held in Huairou near Beijing also drew some 30,000 participants.
Before Beijing:
1975: The Commission on the Status of Women called for the organization of the first world conference on women to coincide with International Women’s Year. The World Conference of the International Women’s Year was subsequently held in Mexico City; 133 governments participated, while 6,000 NGO representatives attended a parallel forum, the International Women’s Year Tribune. The conference defined a World Plan of Action for the Implementation of the Objectives of the International Women’s Year, which offered a comprehensive set of guidelines for the advancement of women through 1985.
1980: 145 Member States gathered for the mid-decade World Conference of the United Nations Decade for Women in Copenhagen. It aimed to review progress in implementing the goals of the first world conference, focusing on employment, health and education. A Programme of Action called for stronger national measures to ensure women’s ownership and control of property, as well as improvements in protecting women’s rights to inheritance, child custody and nationality.
1985: The World Conference to Review and Appraise the Achievements of the UN Decade for Women took place in Nairobi. The conference’s mandate was to establish concrete measures to overcome obstacles to achieving the Decade’s goals. Participants included 1,900 delegates from 157 Member States; a parallel NGO Forum attracted around 12,000 participants. Governments adopted the Nairobi Forward-Looking Strategies for the Advancement of Women, which outlined measures for achieving gender equality at the national level and for promoting women’s participation in peace and development efforts.
Follow-up to Beijing:
2000: The General Assembly decided to hold a 23rd special session to conduct a five-year review and appraisal of the implementation of the Beijing Platform for Action, and to consider future actions and initiatives. “Women 2000: Gender Equality, Development, and Peace for the Twenty-First Century” took place in New York, and resulted in a political declaration and further actions and initiatives to implement the Beijing commitments.
2005: A 10-year review and appraisal of the Beijing Platform for Action was conducted as part of the 49th session of the Commission on the Status of Women. Delegates adopted a declaration emphasizing that the full and effective implementation of the Beijing Declaration and Platform for Action is essential to achieving the internationally agreed development goals, including those contained in the Millennium Declaration.
2010: The 15-year review of the Beijing Platform for Action took place during the Commission’s 54th session in 2010. Member States adopted a declaration that welcomed the progress made towards achieving gender equality, and pledged to undertake further action to ensure the full and accelerated implementation of the Beijing Declaration and Platform for Action.
2015: The 20-year review and appraisal of the Beijing Platform for Action took place during the Commission’s 59th session in 2015. The session also addressed opportunities for achieving gender equality and the empowerment of women in the post-2015 development agenda. Member States adopted a political declaration that welcomed the progress made towards achieving gender equality, provided a strong basis for the full, effective, and accelerated implementation of the commitments made in Beijing, and also championed the key role of gender equality and the empowerment of women in the post-2015 development agenda.
2020: The 25-year review and appraisal of the Beijing Platform for Action took place during the Commission’s 64th session in March 2020, which was scaled down due to the outbreak of the COVID-19 pandemic. Member States adopted a political declaration that welcomed progress made towards the full, effective and accelerated implementation of the Beijing Declaration and Platform for Action through concerted policy action at the national, regional and global levels.
2025: The 30-year review and appraisal of the Beijing Platform for Action took place during the Commission’s 69th session held in 10-21st March 2025.